Energiansäästö

Kotien kuluttamasta energiasta noin puolet kuluu lämmitykseen, viidesosa veden lämmitykseen ja loppu kodin sähkölaitteisiin. Kodeissa kuluvaan energiamäärään vaikuttavat paitsi asumismuoto, suurelta osin myös omat kulutustottumukset. Samankokoisten perheiden energian käytössä voi olla suuriakin eroja. Sivustomme tarjoaa energian säästöön tietoa tietopankki->energiansäästö.

Energiankäytön tehostaminen tuo yrityksille ja yhteisöille suoraa taloudellista hyötyä ja vähentää toiminnasta aiheutuvia ympäristöpäästöjä.

Tehostamistoimenpiteiden lähtökohtana on tieto nykyisestä kulutustilanteesta sekä taloudellisesti kannattavien tehostamiskohteiden paikallistaminen. Ensimmäinen askel energiankäytön tehostamisessa on energiakatselmus.

Lisäksi vuoden 2009 alusta lähtien vaaditaan erityinen energiatodistus olemassa olevissa rakennuksissa, kun tiloja myydään tai vuokrataan. Energiatodistus on vapaaehtoinen alle kuuden asunnon taloyhtiöille ja pientaloille.

Energiatodistus on yhteisesti sovittu mittaväline, jonka avulla rakennuksen energiatehokkuutta voidaan verrata muihin vastaaviin rakennuksiin. Energiatodistus vaaditaan kaikilta uudisrakennuksilta, myös pientaloilta. Todistus on laadittava jo rakennuslupaa haettaessa ja sen antaa kiinteistön pääsuunnittelija.

 

jatkojohto_img_2808

Lampputietoa

Valaistus kehittyy nopeaa tahtia. Hehkulamput ovat jo osittain poistuneet markkinoilta ja energiansäästölampuistakin ollaan siirtymässä led-valaistukseen. Kotien valaistuksessa voidaan käyttää monia erilaisia lampputyyppejä ja ne soveltuvat erilaisiin käyttökohteisiin. Lampputieto on hyödyllinen sivusto lampunvaihtoon liittyvissä asioissa. Siellä oleva Lampun valinta -sivu opastaa lamputyypit, kannat, valomäärät, värilämpötilat jne.

Viimeisimmät tiedot ja lampunvaihto-oppaat löydät lampputieto-sivustolta.

Kirjoitimme jutun lampunvaihdosta syksyn 2015 Lallin Sähköposti asiakaslehteemme. Lue lampuvaihtojuttumme.

 

lampunvaihtotaulukko_kssoy

Lampunvaihtoa helpottava taulukko oli syksyllä 2015 Lallin-Sähköposti asiakaslehdessämme.

Energiatodistus

Uusien rakentamismääräysten (6/2012) mukaan uudisrakentamisessa on siirrytty kokonaisenergiatarkasteluun. Rakennuskohtainen E-luku on laskennallinen arvo, joka ottaa huomioon rakennuksen kaiken energiankulutuksen: lämmityksen, ilmanvaihdon, valaistuksen sekä käyttövedenlämmityksen. Uusien määräysten odotetaan parantavan rakennusten energiatehokkuutta noin 20% nykyisestä.

Energiatodistuslainsäädännön muuttuttua kaikilta taloyhtiöltä ja myynnissä olevilta kiinteistöiltä vaaditaan energiatodistus. Energiatodistus on 4-sivuinen kattava raportti energiankulutuksesta ja toimista joilla energiatehokkuutta voidaan parantaa. Jatkossa energiatodistuksen tekijältä vaaditaan erikoispätevyys.

Lisätietoa löytyy Motivan energiatodistus-infosta. Laatijoita voi hakea energiatodistusrekisteristä.

energiatodistus_ETluku

Kulutusmittari

Kulutusmittari on pistorasiaan liitettävä energiankulutusta mittaava laite, joka kertoo kodinkoneiden ja sähkölaitteiden sähkönkulutuksen kilowattitunteina (kWh). Kulutusmittarin avulla voit seurata ja verrata omien laitteittesi kulutusta ja näin tunnistaa kotisi sähkösyöpöt!

Köyliön-Säkylän Sähkö Oy:n asiakkaana voit lainata kulutusmittarin maksutta kahdeksi viikoksi.

jakeluasema3

Energiansäästöohje

Köyliön-Säkylän Sähkö Oy oli mukana tekemässä energiansäästömateriaalia Voimatori -ketjun sähköyhtiöiden kanssa. Energiansäästömateriaali on tarkoitettu asiakastilaisuuksiin yrityksille, yhteisöille ja kaikille asiakkaillemme, mutta sitä voi lukea myös omatoimisesti.

Voit avata energiansäästömateriaalin tätä linkkiä tai alla olevaa kuvaa klikkaamalla.

Tulemme mielellämme myös erilaisiin tilaisuuksiin kertomaan ja keskustelemaan energiansäästöstä. Mikäli asia kiinnostaa, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

esd

Lämmityskauden alkaessa tarkastetaan lämmitysjärjestelmän toimivuus ja putsataan suodattimet

Sähkölämmitteisen omakotitalon lämmityskausi käynnistyy syksyn lämpötiloista riippuen syys-lokakuussa. Lämmitysjärjestelmän moitteettoman toiminnan varmistaminen ja energiatehokas käyttö edellyttää muutamia pieniä mutta tärkeitä asioita. Espoossa asuvat Räsäset ovat muuttaneet rivitaloonsa viime keväänä ja ovat pian käyneet läpi yhden vuodenkierron lämmitysjärjestelmänsä kanssa. Syksyn lähestyessä on ajankohtaista opetella lämmitysjärjestelmän huoltoa.

Espoolainen Pekka Räsänen korostaa heti kättelyssä olleensa täysin ummikko lämmitysjärjestelmien suhteen. Hän on asunut koko elämänsä vanhoissa kerrostaloissa, jossa asukkaan vaikutusmahdollisuudet rajoittuvat huonelämpötilojen säätöihin. Uusi koti tuli Räsäsille ajankohtaiseksi, kun perheeseen syntyi toinen tytär. 1990-luvulla rakennettu selkeäpohjainen unelmarivitalo löytyikin hyvien yhteyksien päästä Espoosta. Lämmitysjärjestelmän valintaa ei sen kummemmin mietitty, mutta ilmalämpöpumppu appiukon suosituksesta hankittiin pikapikaa.

Räsästen apuna on osaavan appiukon lisäksi ollut sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvari, jonka aineistoja hyödyntämällä Pekka Räsänen on opetellut lämmitysjärjestelmän energiataloudellista käyttöä. Räsäselle luontevin tapa hakea lisätietoa lämmityksestä on tutustua netin antimiin. Hän on kuitenkin huomannut, että asiantuntijoita tuntuu lämmitysasioissakin olevan joka lähtöön, eikä ole aina ihan varma, ketä uskoa. Apua hän on löytänyt oman energiayhtiönsä verkkopalvelusta ja asiakaslehdistä. Hän on ollut puhelimitse yhteydessä oman yhtiönsä energianeuvojaan, jolta sai perusohjeet lämmityskauden aloittamiseen. Myös Motivan www-sivut ovat tulleet tutuiksi.

Räsästen rivitalo lämpiää sähköllä. Talossa on aikakaudelle tyypillisesti lämmityspatterit sekä tukilämmitysjärjestelmänä ilmalämpöpumppu. Olohuoneessa lähinnä tunnelmaa kohottamassa on takka. Saunassa ja kylpyhuoneessa sekä keittiön kaakelilattiassa on lattialämmitys. Ilmanvaihto uudessa kodissa toimii koneellisesti.

Tarkistus alkaa pattereista

Sähkölämmityksen uudelleen käyttöönotto kannattaa aloittaa varmistamalla, että patterit ovat kunnossa. Niiden toimivuutta voi testata esimerkiksi tarkistamalla, reagoiko termostaatti lämpötilan muutoksiin huoneistossa. Lämmityksen tulisi automaattisesti katketa, kun asunnon lämpötila nousee, esim. kun uunia käytetään, saunaa lämmitetään tai takassa poltetaan puuta. Termostaatin ilmoittama lämpötila on hyvä aika ajoin myös tarkistaa vertaamalla termostaatin asentoa ihan perinteisen lämpömittarin lukemaan. Termostaatti tulisi huonetiloissa säätää vastaamaan 21 ºC lämpötilaa, makuuhuoneissa 19–20 ºC riittää. Lisäksi mahdollisten ulkovarastojen ja vastaavien säilytystilojen lämpötilaksi 10–12 ºC on sopiva.

Mikäli samassa huoneessa on useampi patteri, on syytä varmistaa, että ne toimivat aina yhdessä: joko molemmat lämmittävät tai sitten ei kumpikaan. Hyvä vaihtoehto vanhalle 1970–1990-luvun mekaaniselle termostaatille on uudempi, elektroninen termostaatti, joka on vanhempaa versiota tarkempi. Jos viallisten termostaattien johdosta päädytään uusimaan pattereita, on ne saman tien kätevä liittää kaikki yhteen termostaattiin, jolloin huoneen kaikki patterit säätyvät samasta termostaatista.

Sähkölämmitys ja ilmalämpöpumppu: synkkaus tärkeää

Mikäli sähkölämmitystalouteen on hankittu ilmalämpöpumppu, termostaattien ja pumpun asetusten tulisi olla synkronoitu. Myös Pekka Räsänen aloittelevana ilmalämpöpumpun omistajana joutui tekemään pientä säätöä ja tarkkailua, ennen kuin säädöt saatiin kohdilleen. Appiukko kuitenkin lohdutti kertomalla kokemuksen syvällä rintaäänellä, että kun asiaan on kerran paneutunut ja hieman tilannetta tarkkaillut, oppii pian pumppulämmittämisen logiikan.

Räsäset ovat oikeaoppisesti kytkeneet sähkölämmityksen pois päältä Vapun tienoilla ja pärjänneet ilmalämpöpumpulla, joka viilentää ja lämmittää tarvittaessa. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on hyvä puhdistaa aika ajoin: pölyt, lehdet havunneulaset yms. häiritsevät laitteen toimintaa. Myös kondenssiveden poistoaukot ja -letkut tulee pitää puhtaina. Sisäyksikön suodattimen voi puhdistaa vaikkapa imuroimalla. Suodatin tulee vaihtaa tarvittaessa.

Kun tarvittavat puhdistukset on tehty, ilmalämpöpumppu kytketään lämmitysasentoon. Pekka Räsänen sekoitti aluksi lämmitysasennon ja lämpötilan automaattiasennon, joka on tyypillinen ilmalämpöpumppulämmittäjän tekemä virhe. Mikäli lämpötila asennetaan automaattiasentoon, on talvella mahdollinen tilanne, jossa ensin lämmitetään sähköllä ja sitten viilennetään sähköenergiaa käyttäen.

Sen sijaan puhallinnopeus saa olla automaatilla, mutta pumpun tulee reagoida asunnon lämpötilaan. Alkutalvesta, kun kelit alkavat viiletä eikä pumpun lämmitysteho enää riitä tai ulotu koko asuntoon, tulisi sähköpatterit taas kytkeä tarpeen mukaan päälle.

Pääperiaatteena on, että ilmalämpöpumpun tulisi toimia maksimiteholla ja huolehtia lämpöenergian tuottamisesta mahdollisimman pitkälle, ja vasta kun ilma kylmenee niin paljon, ettei pumpulla enää pärjätä, otetaan sähkölämmitysjärjestelmä käyttöön. Jokaisen ilmalämpöpumppua hyödyntävän tulisi sisäistää, että omalle kodille oikeiden säätöjen löytäminen on monen tekijän summa ja säädöt aina yksilöllisiä. Hyvään alkuun kuitenkin pääsee asettamalla termostaattien lämpötila 2-4 ºC ilmalämpöpumpun asetusarvoa alhaisemmaksi. Tarkalleen oikeat asetukset löytyvät tarkkailemalla huonelämpötilaa lämpömittarista. Ilmalämpöpumpun asetusarvoksi voi laittaa 21–23 ºC.

Ilmanvaihdon lämmön talteenotto päälle

Koneellisen ilmanvaihdon osalta Räsäsen tulisi muistaa heti syksyllä palauttaa lämmön talteenotto päälle. Koneen suodattimet on tässä vaiheessa hyvä vaihtaa. Tuloilman lämmitys säädetään 15–17 ºC lämpötilaan, jotta vältytään vedon tunteelta, muttei tuoteta ylilämpöä asuntoon. Asunnon lämmitys tulee jättää mahdollisimman paljon varsinaisen lämmitysjärjestelmän harteille, koska niissä olevat termostaatit ehkäisevät turhaa lämmitystä.

Appiukko tietää neuvoa vävylleen joitain viisauksia ilmanvaihdosta. Mikäli ilmanvaihto on ns. painovoimainen ilmanvaihto, kannattaa venttiileitä säätää kelien kylmentyessä pienemmälle, koska ilman vaihtuvuus kasvaa lämpötilaeron kasvaessa. Appiukko tähdentää, ettei räppänöitä kuitenkaan saa kokonaan tukkia, vaan huoneilman tulee olla raikasta ja kosteuden poistua riittävän nopeasti pyykinpesun ja kylpemisen jälkeen.

Lisätietoja ja Elvarin julkaisemia oppaita Motivan julkaisupankista (www.motiva.fi/julkaisut)

 • Pientalojen lämmitysjärjestelmät -opas
 • Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö – opas

TOP 3-5 MUISTETTAVAA ASIAA ERILAISIIN LÄMMITYSJÄRJESTELMIIN

Kuivat lämmitysjärjestelmät

 1. Varmista patteritermostaattien toimintakunto ja säädä niitä tarvittaessa lämpömittarin lukeman perusteella.
 2. Jos huoneessa on useampia pattereita, varmista, että ne toimivat yhteistyössä.
 3. Varaava (tai osittain varaava) järjestelmä (käytännössä siis lattialämmitys laattalattiassa) passataan siten, ettei aamulla ole liian lämmintä. Tässä järjestelmässä on aina niin, että aamulla talo on lämpimämpi kuin illalla, muttei huonelämpötila kuitenkaan saisi aamullakaan olla liian korkea
 4. Vesikiertoiset lämmitysjärjestelmät (neuvot pätevät myös öljy-, puukattila- ja kaukolämpölämmittäjille):
  1. Vesikiertoiset patterit on syytä ilmata ja varmistaa, että vesi kiertää niissä kunnolla. Myös termostaattien toimintakunto tulee varmistaa.
  2. Kiertovesipumpun nopeutta nostetaan tarvittaessa, mutta alkuun pääsee yleensä pienimmällä nopeudella. Kannattaa tarkkailla lämmitysverkoston paluuveden lämpötilaa. Jos se on korkea eli vesi ei jäähdy verkostossa, voi nopeutta alentaa.
  3. Lämmitysverkoston menoveden lämpötilaa tulisi säädellä ulkolämpötilan mukaan eli mitä kylmempi ulkona on, sitä lämpimämpää vettä pattereille tai lattialämmitykseen ajetaan. Kaikissa järjestelmissä ei ole säätöautomatiikkaa tai se voi olla rikki. Säädön asentamista on hyvä harkita.
  4. Jos säätö on olemassa, säädetään säätökäyrä alkuun mahdollisimman alas eli loivaksi ja jos kelien viiletessä tuntuu, että se ei riitä, säätökäyrää nostetaan asteittain. Muutokset ovat kuitenkin hitaita, ja kannattaakin odottaa pari päivää ennen uudelleen säätöä.
  5. Varaajan lämpötila saattaa kesän jäljiltä olla liian alhainen (65–70 ºC) kovia pakkasia ajatellen. Sitä voi nostaa pikkuhiljaa kelien kylmetessä. Mikäli varaaja oli kesäkäyttöasennossa, kytketään se ilman lämpötilojen mukaan talvikäyttöasentoon. Myös alavastus kytketään päälle.

Ilmanvaihto

 1. Muista palauttaa lämmön talteenotto päälle heti syksystä tai, konetyypistä riippuen, vaihtaa kesäkenno normaaliin kennoon. Unohtamalla lämmön talteenoton talveksi pois päältä, kertyy lisälaskua helposti n. 300–400 euron verran.
 2. Tuloilman lämmitys säädetään huonelämpötilaa viileämmäksi, noin 15–17 asteeseen. Tämä säätö voi olla joko koneen ulkopuolella säätöpaneelissa tai se voi vaatia koneen avaamista. Ennen kuin avaat koneen (sen saa tehdä myös muu kuin valtuutettu ammattimies), täytyy virta katkaista joko kytkimestä tai sulaketaulusta. Samalla kannattaa tarkastaa suodattimien puhtaus ja vaihtaa ne tarvittaessa. Liian korkea tuloilman lämpötila nostaa energiankulutusta n. 300 kWh/ylilämmitysaste, liian alhainen lämpötila aiheuttaa vetoisuutta.
 3. Jos asunnossasi on painovoimainen ilmanvaihto, voi venttiileitä säätää kelien kylmentyessä pienemmälle, koska ilman vaihtuvuus kasvaa lämpötilaeron kasvaessa.

Ilmalämpöpumppu

 1. Puhdista ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö pölystä, havunneulasista ja muista roskista.  Varmista, että kondenssiveden poistoaukot ja -letkut ovat puhtaita.
 2. Puhdista ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodatin imuroimalla ja vaihda tarvittaessa.
 3. Kytke ilmalämpöpumppu lämmitysasentoon (ei lämpötilan automaattiasentoon, puhallinnopeus saa olla automaatilla) kelien kylmentyessä.
 4. Termostaattien asetukset säädetään ilmalämpöpumpputaloissa siten, että pumppu lämmittää jatkuvasti eikä kytkeydy pattereiden takia pois päältä. Hyvä nyrkkisääntö on säätää termostaatit 2-4 ºC alemmas kuin ilmalämpöpumpun asetusarvo (21–23 ºC).
 5. Kytke sähkölämmitysjärjestelmä päälle siinä vaiheessa, kun ilmat viilenevät ja pumpun teho ei enää riitä.

Tukilämmitysmuodot

 • Puiden polttaminen lämmitysjärjestelmän tukena on aina kovien pakkasten aikaan edullinen ja ympäristöystävällinen tukilämmitysmuoto.
 • Pienemmillä pakkasilla ja nollakelien tuntumassa on ilmalämpöpumppu kannattavampi lämmitystapa
 • Puu-uunin lämmitystehoa säädetään näppituntumalta lämmittämällä useammin tai harvemmin. Pikkupakkasilla lämmitetään kerta-pari viikkoon ja kylmemmillä ilmoilla sitten lähes päivittäin.
 • Pelti pitää laittaa kiinni heti, kun hiillos on sammunut eikä häkävaaraa enää ole.

”Juttu Asiakaslehti Elvarista, elokuu 2010”

 

Lue myös:

Elvari tiedottaa: tekniikka avuksi sähkölämmityksen tehostamiseen